Reverzna osmoza - Uvod

Reverzna osmoza vode je membranska hiperfiltracija koja funkcioniše poput sita. Voda pod pritiskom dolazi do membrane na kojoj se nalaze sitni otvori, veličine 0,0005 mikrona. Molekuli vode koji prođu kroz pore sakupljaju se u rezervoaru čiste vode. Otpad (mineralne soli, teški metali, pesak, hemijska jedinjenja..) se ispira odnsno odbacuje.

Kućna reverzna osmoza "ispod sudopere" odavno je postala standardna kuhinjska aplikacija za sve one koji ne žele da kupuju i nose flaširanu vodu. Kvalitet vode je poput najčistijih flaširanih voda na tržištu.

Tretman vode reverznom osmozom konfigurisanom za rad u industrijskom okruženju kapaciteta od 250 lit/h do nekoliko "kubika" na sat najčešće se koristi za hemijsku pripremu vode velikog kapaciteta. Reverzna osmoza sa ULP membranama i odgovarajućim predtretmanom najčešće je jedina opcija dobijanja ultračiste vode za komercijalnu namenu.

Komercijalna Reverzna osmoza

Reverzna osmoza svoju glavnu primenu nalazi u komercijalnoj i industrijskoj filtraciji vode, kao jedini način za dobijanje delimično ili apsolutno demineralizovane vode. Manje komercijalne osmoze kapaciteta 60 litara čiste vode na sat su relativno jeftine kako pri nabavci tako i u eksploataciji.

Reverzne osmoze kapaciteta 500-3000 lit/h smatraju se najzastupljenijom klasom proizvoda na tržištu.

Održavanje nije komplikovano, a ukoliko su neophodni predtretmani pravilno konfigurisani (mehanička filtracija vode, omeksavanje vode..) radiće dugo i pouzdano.

Kućna Reverzna osmoza

Kućna reverzna osmoza se od industrijske razlikuje po konstrukciji membranskih elemenata i za razliku od komercijalnih modela ne demineralizuje vodu već proizvodi savršenu vodu za piće kvaliteta najčistijih flaširanih voda koje se i inače dobijaju skupim filterima.

Najčešće srećemo model koji se ugrađuje ispod sudopere i radi na gradski pritisak, a pored kojeg u ponudi imamo još nekoliko naprednijih modela.

Na internetu postoji široka lepeza proizvoda koji na fotografijama izgledaju slično ili isto - RAZLIKE SU OGROMNE ali nestručno lice nije u mogućnosti da ih uoči.

Reverzna osmoza - modeli

Reverzna osmoza - Kategorije

  • Kućna Reverzna Osmoza — najzastupljeniji filteri za vodu namenjeni kućnim aplikacijama. Najčešće se montiraju ispod sudopere, kapaciteta do 10 litara na sat.

  • "Light" Komercijalna Reverzna Osmoza obuhvata paletu prozvoda kapaciteta od 50 do 70 litara na sat, sa ULP ili LP membranama koje u zavisnosti od konfiguracije mogu izgledati dosta različito.

  • Komercijalna Reverzna Osmoza podrazumeva seriju uređaja kapaciteta od oko 200 litara na sat. Ovakva reverzna osmoza konfiguriše se prema konkretnom zahtevu, i prema priloženoj analizi napojne vode.

  • "Heavy Duty" Industrijska reverzna osmoza kapaciteta od 1500 lit na sat pa na više predstavljaju najzastupljeniji industrijski segment osmotskih postrijenja za demineralizaciju vode.

Reverzna osmoza - Princip rada

U prirodi postupak osmoze koriste biljke, putem koje iz sredine sa manjim unutrašnjim pritiskom, kao što je zemlja, crpe hranljive materije i prenose ih polupropusnim membranama i do zadnjeg lista na njihovom vrhu. U osmotskoj membrani se dogadja obrnut proces. Otvori na polupropusnoj osmotskoj membrani su toliko sitni da zadržavaju najveći deo nečistoća iz vode, čak i molekularna jedinjenja.

Najmanja poznata bakterija veličine je 0,2 mikrona, najmanji virus 0,002 mikrona, a otvor na polupropusnoj membrani veličine je 0,0005 mikrona. To jednostavno znači da niti virus niti bakterija ne mogu proći kroz otvor na membrani.

Kućna i indUstrijska reverzna osmoza proizvodi različiti kvalitet vode jer se koriste različiti membranski elementi.

Pogledajte detaljnu ponudu filtera za vodu

KUĆNI FILTERI ZA VODU

kucni filteri za vodu hydrolux najkvalitetniji i po najboljim cenama

FIlteri vode za piće, kupanje, omekšavanje


KOMERCIJALNI FILTERI ZA VODU

različiti filteri za vodu namenjeni komercijalnim i industrijskim korisnicimna

Aparati za tretman vode u industriji


KOMPLETNA PALETA PROIZVODA

hydrolux paleta filtera za vodu

Kompletna ponuda aparata za filtraciju vodeBRING YOUR WATER BACK TO NATURE

pozovi